Συνταγές ημέρας .

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Καλαμάρι ψητό με μελιτζανοσαλάτα .


Υλικά (για 4 άτομα):

Για το καλαμάρι:


750 γρ. καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα, χωρισμένα τα πλοκάμια από το σώμα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
1 κουτ. σούπας χυμός πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από τα παραπάνω (προτιμάμε βιολογικά)
4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φυλλαράκια από φρέσκα μυρωδικά, όπως βασιλικός, μαϊντανός, ρίγανη, θυμάρι ή 2 κουτ. σούπας ξερά
λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μελιτζανοσαλάτα:

2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
1 σταγόνα μαστιχέλαιο ή 1/3 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη ή 1 κουτ. γλυκού πετιμέζι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδιακασία:

Μελιτζανοσαλάτα: Τρυπάμε ελαφρά με ένα μαχαίρι τις μελιτζάνες σε 2 - 3 σημεία. Τις ψήνουμε σε δυνατό γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει πολύ καλά η φλούδα τους - πρέπει να καρβουνιάσει.

Μόλις ψηθούν, τις βάζουμε σε ένα πιάτο, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ρίχνουμε σε ένα λεπτό σουρωτήρι. Προσέχουμε να μην παρασύρουμε την καρβουνιασμένη φλούδα. Ρίχνουμε τη σάρκα της μελιτζάνας στον πολτοποιητή μαζί με το λάδι, το λεμόνι, τη μαστίχα, τη ζάχαρη ή το πετιμέζι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε για 2 λεπτά. Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο ακόμη.

Καλαμάρια: Ανάβουμε το γκριλ ώστε να ζεσταθεί πολύ καλά. Λαδώνουμε τα καλαμάρια με 1 κουταλιά από το μετρημένο λάδι και τα ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα πλοκάμια θέλουν λίγο περισσότερο. Τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το λάδι, τους χυμούς εσπεριδοειδών, το ξύσμα, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα καλαμάρια και συνοδεύουμε με τη μελιτζανοσαλάτα.

ΠΗΓΗ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου