Συνταγές ημέρας .

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Σολομός με φακές και άγριο ρύζι .


Υλικά (για 4 άτομα):


4 φιλέτα ή φέτες φρέσκου σολομού, 200 - 250 γρ. η καθεμία
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το λαδολέμονο:

100 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
2 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα (εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε, αν βρείτε και σας αρέσουν, κόλιανδρο φρέσκο ή λουίζα)

Για τις φακές:

250 γρ. φακές ψιλές
1 καρότο, βιολογικό, σε μικρά κυβάκια
2 κλωνάρια σέλερι, σε μικρά κυβάκια
1 δαφνόφυλλο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. άγριο ρύζι
ελαιόλαδο

Διαδικασία:

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο για 1 - 2 λεπτά. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, τις φακές και το δαφνόφυλλο και μαγειρεύουμε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να «πιουν» οι φακές όλα τα υγρά και να μαλακώσουν. Δεν θα μαλακώσουν τελείως - θα κρατάνε στο δόντι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Πετάμε το δαφνόφυλλο. Παράλληλα, σε μιαν άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό το άγριο ρύζι για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να «σκάσει» ο μαύρος φλοιός του. Το ρύζι γίνεται σε αυτόν το χρόνο al dente. Αν οι φακές ή/και το ρύζι μάς αρέσουν πιο μαλακά, τα βράζουμε λίγο περισσότερο μέχρι να γίνουν όσο μαλακά μάς αρέσουν. Το σουρώνουμε. Ανακατεύουμε το μείγμα με τις φακές με το ρύζι. Διορθώνουμε το αλάτι.

ΠΗΓΗ ' ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου