Συνταγές ημέρας .

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια .


Υλικά (για 4 άτομα):

Για το ρολό:


300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
1 μεγάλο καρότο (κατά προτίμηση βιολογικό), τριμμένο
1 μέτριο κολοκυθάκι, τριμμένο και στυμμένο
1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου ή 2 κουτ. σούπας ξερός
αλάτι και πιπέρι
3 - 4 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες στο μαντολίνο ή στον τρίφτη, στον κόφτη για τις πατάτες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα αυγολέμονο:

3 φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών (τον κάνουμε με βιολογικό κύβο)
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά), χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία:

Ρολό: Σε ένα μπολ ζυμώνουμε καλά τον κιμά, το αυγό, το καρότο, το τριμμένο κολοκύθι, το ρύζι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αν το μείγμα δεν «σφίξει», προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε σε μια επιφάνεια εργασίας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο 22x32 εκ. ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο και πάνω του βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας, ίδιου μεγέθους, το οποίο αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Στρώνουμε εκεί οριζόντια τις φέτες κολοκυθιών, με τρόπο που να μισοσκεπάζει η μία φέτα την άλλη ώστε να καλύψουμε τη λαδόκολλα και να μην υπάρχουν κενά. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε μακρόστενο ρολό και το βάζουμε κάθετα πάνω στις φέτες κολοκυθιών. Τυλίγουμε σφικτά το ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Στη συνέχεια, τυλίγουμε και το αλουμινόχαρτο σφιχτά γύρω από το ρολό.

Το βάζουμε σε ένα ταψάκι, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό και το ψήνουμε για 45 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 10 - 15 λεπτά.


ΠΗΓΗ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου