Συνταγές ημέρας .

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Τσιζκέικ με βάση από μελομακάρονο .


Υλικά (για 12 - 15 μερίδες):

Για τη βάση:

200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
260 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
600 γρ. αλεύρι
15 γρ. άχνη
1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
ξύσμα από 1/2 ακέρωτο και βιολογικό πορτοκάλι

Για το σιρόπι:

200 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι

Για την κρέμα:

800 γρ. κρεμώδες τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
80 γρ. ζάχαρη άχνη
270 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη στον κάδο του μίξερ σε παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)

Για τη διακόσμηση:

καρύδια χοντροκομμένα, μέλι και κανέλα

Διαδικασία:

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας για 1 λεπτό (από το σημείο βρασμού). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα: «Χτυπάμε» στο μίξερ το τυρί με τη ζάχαρη και όταν ενωθούν καλά τα υλικά, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου σφίξει το μείγμα.

Μελομακάρονα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σ' ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω, για λίγη ώρα, γιατί διαφορετικά θα σφίξει. Πλάθουμε τη μισή ζύμη σε οβάλ μελομακάρονα. Τα βάζουμε σ' ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο κι όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα «φέρνουμε βόλτες» για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

Βάση + συναρμολόγηση: Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 1 εκ. και την ψήνουμε στους 180° C για 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε με την κρέμα. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο και όταν η κρέμα σταθεροποιηθεί, το ξεφορμάρουμε και θρυμματίζουμε από πάνω τα μελομακάρονα που φτιάξαμε. Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα, περιχύνουμε με λίγο μέλι και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου