Συνταγές ημέρας .

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ρολό μοσχαρίσιο με πιπέρια και κριθαράκι με κολοκύθα στη φόρμα .


Υλικά (για 10 - 12 άτομα):


1.800 γρ. μοσχαρίσιο νουά, σε ενιαίο κομμάτι
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
3 - 4 κουτ. σούπας χοντροκοπανισμένα ανάμεικτα πιπέρια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ξινόμηλο, καθαρισμένο και περασμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
3 - 4 καρφάκια γαρίφαλο
4 - 5 κόκκοι μπαχάρι
1/2 λίτρο περίπου ζωμός λαχανικών
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι

Για το κριθαράκι:

500 γρ. χοντρό κριθαράκι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 φλιτζ. τσαγιού μικρά κυβάκια από γλυκιά κολοκύθα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, ψιλοκομμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Κρέας: Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το κρασί και μουσκεύουμε τις σταφίδες για 15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Αν θέλουμε, δένουμε με σπάγκο μαγειρικής το νουά προσεκτικά, ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο σχήμα. Δένουμε σφικτά, αλλά σε αραιές αποστάσεις, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό δίχτυ για ρολό, καθώς η πυκνή ύφανσή του δεν θα επιτρέψει στα πιπέρια να κολλήσουν πάνω στο κρέας.

Σε μεγάλη πιατέλα απλώνουμε τα ανάμεικτα πιπέρια και κυλάμε το ρολό μέσα στην πιατέλα, πιέζοντας καλά, ώστε να κολλήσουν όσο περισσότερα γίνεται (για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία αυτή, μπορούμε από πριν να αλείψουμε ελαφρώς το ρολό με λίγο ελαιόλαδο).

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ρολό και το σοτάρουμε ώσπου να ροδίσει από όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς το με προσοχή. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και, στο λάδι που έμεινε στο σκεύος, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το τριμμένο ξινόμηλο, το θυμάρι, τη δάφνη, τα γαρίφαλα και το μπαχάρι, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας μέσα και τις σταφίδες. Βάζουμε προσεκτικά το ρολό ξανά μέσα στην κατσαρόλα, αφήνουμε το υγρό να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε ζωμό λαχανικών, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του ρολού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 1 ώρα και 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί, στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό. Μόλις μαγειρευτεί το ρολό, το βγάζουμε με προσοχή και το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Πετάμε από την κατσαρόλα το φύλλο δάφνης, τα γαρίφαλα και τα μπαχάρια και περνάμε όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο από το μπλέντερ. Με ένα ψαλιδάκι αφαιρούμε προσεκτικά το σπάγκο από το ρολό, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις σερβίρουμε περιχυμένες με τη σάλτσα.


πηγη - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου