Συνταγές ημέρας .

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Γαύρος τηγανητός ριγανάτος με λεμόνι .


Υλικά (για 4 άτομα):


1 κιλό φρέσκος γαύρος
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
ο χυμός + το ξύσμα από 1 ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
χοντρό αλάτι ή ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Φιλετάρουμε τα ψάρια τραβώντας το κεφάλι προς τα κάτω κι αποχωρίζοντάς το από το σώμα. Σύρουμε το δείκτη μας κατά μήκος της κοιλιάς, τραβώντας προς τα έξω το κόκαλο και τα εντόσθια. Ανοίγουμε το γαύρο στα δύο και αφαιρούμε υπολείμματα από εντόσθια. Τον ξεπλένουμε και τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με την πάπρικα, τον κόλιανδρο και μπόλικο πιπέρι.

Σ' ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Περνάμε τα φιλέτα γαύρου από το αλεύρι, τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές και τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Τα τηγανίζουμε στο καυτό ελαιόλαδο (σε δύο ή τρεις δόσεις, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού μας), μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

\Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αδειάζουμε με ένα κουτάλι το ελαιόλαδο, αφήνοντας ελάχιστο, και περιχύνουμε τα ψάρια με 2 - 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το ξύσμα και κουνάμε το τηγάνι να ενωθούν τα υλικά και να δέσει η σαλτσούλα. Νοστιμίζουμε με χοντρό αλάτι ή ανθό αλατιού και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου