Συνταγές ημέρας .

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Χταπόδι με κρέμα μουστάρδας .


Υλικά (για 4 άτομα:


1 μικρό χταπόδι (500 - 750 γρ. περίπου), καθαρισμένο
1/2 ποτήρι κρασιού ξίδι από λευκό κρασί
1 φύλλο δάφνης
1 κλαδί φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας σκόνη σιναπιού (σκόνη μουστάρδας)
250 γρ. γιαούρτι πρόβειο
1 κουτ. σούπας κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
2 - 3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε το χταπόδι, ολόκληρο, σε μια κατσαρόλα μαζί με το ξίδι, τη δάφνη και το θυμάρι, σκεπάζουμε με το καπάκι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 - 40 λεπτά. Στο διάστημα αυτό, το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του και θα μαλακώσει κάπως. Το βγάζουμε και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε. Κόβουμε και αφαιρούμε την κουκούλα, που είναι πιο σκληρή, και «γδύνουμε» τα πλοκάμια, τραβώντας την εξωτερική τους πέτσα μαζί με τις βεντούζες, ώστε να μείνει μόνο η λευκή σάρκα. Την κουκούλα και τις βεντούζες θα τα κρατήσουμε για να φτιάξουμε χταποδοκεφτέδες.

Κόβουμε τα πλοκάμια σε κομμάτια περίπου 1 εκ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το χταπόδι, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τη σκόνη σιναπιού και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σβήνουμε με το γιαούρτι και ανακατεύουμε όσο να χυλώσει κάπως η σάλτσα. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και προσθέτουμε λίγο με μέτρο. Ρίχνουμε την κιτρινόριζα, ανακατεύουμε καλά και, αν θέλουμε, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος. δεν είναι απαραίτητη, αλλά διορθώνει την οξύτητα του γιαουρτιού.

ΠΗΓΗ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου