150 γρ. ταχίνι150 γρ. ζάχαρη άχνη150 γρ. αλεύρι100 γρ. κουβερτούρα 55%, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια100 γρ. μαύρο ρούμι50 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού1/2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ3 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα στα 4καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα Διαδικασία Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μεταλλικό μπολ ή κατσαρόλα που έχουμε στερεώσει πάνω σε μια μισογεμάτη κατσαρόλα με νερό που βράζει).Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το ταχίνι με το ρούμι, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη. Ενσωματώνουμε και τη λιωμένη κουβερτούρα και, τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια χαμηλή φόρμα για τάρτα και τη γεμίζουμε με το μείγμα. Απλώνουμε στην επιφάνεια τα τεμαχισμένα αχλάδια, τα πασπαλίζουμε με λίγη μαύρη ζάχαρη και ψήνουμε για 20 - 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας. Το γλυκό διατηρείται εκτός ψυγείου. Αν θέλουμε, μπορούμε να ζεστάνουμε ελαφρώς κάθε κομμάτι που πρόκειται να σερβίρουμε. MΥΣΤΙΚΟ Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κουβερτούρα με σταφίδες που έχουμε προηγουμένως μουσκέψει στο κονιάκ ή στο ρούμι για 1 ώρα τουλάχιστον.
ΠΗΓΗ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ
Τσουκνιδόπιτα .
Για το φύλλο: 4 ποτήρια νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο και 3 - 4 κουτ. σούπας επιπλέον για το λάδωμα των φύλλων1/2 ποτήρι νερού λευκό κρασί1 ποτήρι νερό1 αυγό (προτιμάμε βιολογικό)1/2 κουτ. γλυκού αλάτι Για τη γέμιση: 1/2 κιλό τσουκνίδες, κομμένες σε μικρά κομμάτια1/2 κιλό σπανάκι ή σέσκουλα, ψιλοκομμένα1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένααλάτι και πιπέρι4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο Διαδικασία: Φύλλο: Σ' ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μ' ένα πιρούνι να αφρατέψει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αλάτι, το χτυπημένο αυγό, το νερό, το κρασί και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη. Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση. Γέμιση: Πλένουμε τις τσουκνίδες, το σπανάκι και τον άνηθο και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη, μαζί με τα πράσα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε. Πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη. Κάθε φύλλο θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό και η διάμετρός του να ξεπερνά αυτήν του ταψιού. Λαδώνουμε το ταψί μ' ένα πινέλο και απλώνουμε μέσα τρία από τα φύλλα -λαδώνοντας το καθένα- καλύπτοντας και τα πλαϊνά του ταψιού, ενώ οι άκρες να βγαίνουν λίγο απέξω. Απλώνουμε τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα οποία αλείφουμε επίσης με λάδι. Αν τα φύλλα εξέχουν πολύ από το ταψί, τα κόβουμε λίγο και πιάνουμε τις άκρες τους και τις στρίβουμε προς τα μέσα, ώστε να σχηματίσουν ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας νερό και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει. ΜΥΣΤΙΚΟ • Τσουκνίδες θα βρούμε στις λαϊκές αγορές (βιολογικές και συμβατικές) από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. Πρόκειται για αυτοφυείς τσουκνίδες -μια και στη χώρα μας, αντίθετα με το εξωτερικό, δεν καλλιεργείται το είδος- οι οποίες όμως πληρούν τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας και γι' αυτό είναι πιστοποιημένες. Πωλούνται σε ματσάκια.• Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο παραδοσιακό φύλλο για πίτες, που θα βρούμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε ορθογώνιο ταψί 30x40 εκ.
ΠΗΓΗ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ
Ανοιχτή πίτα κοτόπουλου με μπρόκολο .
Υλικά (για 4 άτομα): 6 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε μπουκιές3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο2 φλιτζ. τσαγιού φουντίτσες από μπρόκολο, κομμένες σε μικρά κομμάτια1 φλιτζ. τσαγιού σπανάκι, κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο και καλά στυμμένο3 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας, ψιλοκομμένες2 κουτ. σούπας τριμμένη γραβιέρα κατά προτίμηση Αμφιλοχίας2½ φλιτζ. τσαγιού ψίχα φρέσκου ψωμιού, ψιλοτριμμένη1 φλιτζ. τσαγιού γάλα πλήρεςαλάτι, πιπέρι Διαδικασία: Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 180° C. Στο μεταξύ, αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο, στρώνουμε εκεί τις μπουκιές του κοτόπουλου και τις ψήνουμε για 5 λεπτά. Οσο ψήνεται το κοτόπουλο ρίχνουμε τις κορυφές από τα μπρόκολα σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με καυτό νερό. Τις αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά. Επειτα τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με το σπανάκι, τη γαλοπούλα και τη 1 κουτ. σούπας από τη γραβιέρα. Αλατοπιπερώνουμε, βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, προσθέτουμε το μείγμα στο κοτόπουλο, ανακατεύουμε ελαφρώς και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε την ψίχα του ψωμιού με την υπόλοιπη γραβιέρα και πασπαλίζουμε το φαγητό. Περιχύνουμε με το γάλα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. ΠΗΓΗ - kathimerini.gr
Τυρόπιτα της στιγμής με μυρωδάτη ντοματοσαλάτα .
Υλικά (για 4 άτομα): Για την τυρόπιτα:
6 - 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού350 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη2 αυγά (το 1 αυγό χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο), κατά προτίμηση βιολογικά10 κόκκοι μαύρο πιπέρι, καλά κοπανισμένοι ή τριμμένοι στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη (προαιρετικά)5 φύλλα κρούστας Για την ντοματοσαλάτα: 4 μέτριες σφιχτές, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι2 κουτ. σούπας φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα ή δυόσμου ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένοςλίγα φύλλα από πρασινάδα της αρεσκείας μας, όπως ρόκα, λόλα, σαλάτα, χοντροκομμένα6 κουτ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Διαδικασία: Για την τυρόπιτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το πιπέρι, την κανέλα (αν βάλουμε), το 1 αυγό και το 1 ασπράδι. Τον κρόκο τον βάζουμε σ' ένα μπολάκι, τον ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας νερό και το κρατάμε στην άκρη. Μ' ένα πινελάκι αλείφουμε ένα μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Καλύπτουμε τον πυθμένα του ταψιού με 3 φύλλα κρούστας, τσαλακωμένα, σε μονή στρώση, το ένα δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας να βγαίνουν οι άκρες τους έξω από τα τοιχώματα του ταψιού. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκορπίζουμε πάνω τους το μείγμα της φέτας - μπαχαρικών - αυγών. Τσαλακώνουμε τα άλλα δύο φύλλα κρούστας πάνω στη στρώση φέτας και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, τις τσαλακώνουμε, τις ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και αλείφουμε όλη την πίτα με τον αραιωμένο κρόκο αυγού. Ψήνουμε την πίτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Για την ντοματοσαλάτα: Βάζουμε τις πρασινάδες και τις ντομάτες σε μια σαλατιέρα με το αλάτι, προσθέτουμε το μυρωδικό της επιλογής μας και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε, ως συνοδευτικό της ζεστής τυρόπιτας. ΠΗΓΗ - kathimerini.gr
Μικρά στριφτάρια σφολιάτας με πάστα ελιάς .
Υλικά (για 6 άτομα):
1 φύλλο σφολιάτας (οι συσκευασίες που βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ περιέχουν 2 φύλλα, ξεχωριστά τυλιγμένα - κρατάμε το δεύτερο φύλλο στην κατάψυξη, για άλλη χρήση)160 γρ. πάστα ελιάς Καλαμών1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού, ελαφρώς χτυπημένος 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος ή μάραθος, στην εποχή του1 - 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (αν χρειαστεί) Διαδικασία: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την πάστα ελιάς με τον άνηθο (ή το μάραθο). Αν το μείγμα είναι πολύ σφικτό και δεν αλείφεται με ευκολία, το αραιώνουμε με 1 - 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας και απλώνουμε επάνω το μείγμα της πάστας ελιάς. Κόβουμε τη σφολιάτα σε λωρίδες πάχους 1½ εκ., με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ροδάκι της πίτσας (αν έχουμε). Τυλίγουμε την κάθε λωρίδα σε σφιχτό ρολό, όπως θα κάναμε με μια μεζούρα ραπτικής. Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε μέσα τα ρολάκια, «ξαπλωμένα». Μ' ένα πινέλο τα αλείφουμε καλά με τον κρόκο αυγού. Τα ψήνουμε για 12 - 15 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, και τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά. ΠΗΓΗ - kathimerini.gr
Κρητικά πιτάκια με αρωματικά χόρτα .
Υλικά (για περίπου 30 κομμάτια):
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα, για άλειμμα)σουσάμι (για πασπάλισμα) Για το φύλλο: 1 κιλό αλεύρι μαλακό 2 φλιτζ. τσαγιού νερό χλιαρό4 κουτ. σούπας ρακή ή τσίπουρο 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο1 κουτ. γλυκού αλάτι Για τη γέμιση: 1 κιλό (καθαρό βάρος) μυρωδάτα χόρτα για πίτα (σέσκουλα, πράσα, λάπαθα, μυρώνια, καυκαλίθρες κ.λπ.), καθαρισμένα και ψιλοκομμένα1 βολβός φινόκιο, ψιλοτριμμένος ή ένα ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια (και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδοτα φύλλα από 3 ματσάκια δυόσμο ή άνηθο, ψιλοκομμένα 1/2 κιλό μανούρι, τριμμένο 4 κουτ. σούπας αλεύριαλάτι, πιπέρι Διαδικασία: Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα χόρτα μαζί με το φινόκιο και τα κρεμμυδάκια για περίπου 3 λεπτά. Μετά, τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον δυόσμο ή τον άνηθο, το τυρί, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Φύλλο: Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και εκεί ρίχνουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Ανοίγουμε ένα φύλλο σε πάχος 1 εκ. και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια με διαστάσεις 8 x 8 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πιτάκια: Βάζουμε στη μέση του κάθε φύλλου 2 κουταλιές γέμιση. Βρέχουμε τις 4 άκρες κάθε φύλλου και τις γυρίζουμε προς τα μέσα. Αλείφουμε τα πιτάκια με τα χτυπημένα αυγά και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου, τοποθετούμε μέσα τα πιτάκια και τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τρώγονται ζεστά ή κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου.
Τηγανητά καλαμαράκια χωρίς αλεύρι .
Υλικά (για 4 άτομα): Για τα καλαμαράκια:
900 γρ. καλαμάρια*, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες, με τα πλοκάμια τους ψιλοκομμένα1½ σφηνάκι ούζο2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες1 κουτ. σούπας ξερό μελισσόχορτο, τριμμένο (σε μπαχαράδικα) ή 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα ή χυμός από 1 λεμόνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα. Για τη σαλάτα: 4 μικρά αγγούρια, με τη φλούδα τους, πολύ καλά πλυμένα3 κουτ. σούπας φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένοςαλάτι, φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο χυμός από 1 λεμόνι Διαδικασία: Καλαμαράκια: Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα νερά τους. Αν δεν χωράνε με άνεση στο τηγάνι μας, θα τα τηγανίσουμε σε δύο δόσεις, μοιράζοντας αντίστοιχα και τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι (περίπου 5 - 6 κουτ. σούπας) και βάζουμε στη φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 6 λεπτά, γυρνώντας τα συνεχώς για να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε 1 - 2 λεπτά να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το μελισσόχορτο (ή το μαϊντανό ή το λεμόνι), ανακατεύουμε ελαφρώς και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σαλάτα: Με ένα μαχαίρι ή προτιμότερο με ένα μαντολίνο κόβουμε τα αγγούρια σε πολύ λεπτές φέτες. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Ρίχνουμε στο μπολ τις φετούλες αγγουριού και τον κόλιανδρο (ή το μαϊντανό) και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μύδια με σκόρδο και μουστάρδα .
Μύδια με σκόρδο και μουστάρδα .
Υλικά (για 4 άτομα): 1 κιλό μύδια, με τα όστρακα, καθαρισμένα2 σκελίδες σκόρδο2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά1 κουτ. σούπας μουστάρδα τύπου ντιζόνελάχιστο ελαιόλαδοελάχιστο αλάτιροζ πιπέρι, τριμμένο. Διαδικασία: Αχνίζουμε τα μύδια στο τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, και πετάμε όσα παραμείνουν κλειστά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σουρώνουμε από τουλουπάνι το ζωμό που θα αφήσουν τα μύδια και τον ρίχνουμε στον πολτοποιητή μαζί με το σκόρδο, τη μουστάρδα, ελάχιστο ελαιόλαδο, το τριμμένο πιπέρι και το αλάτι. «Δουλεύουμε» τα υλικά για 2 λεπτά. Βάζουμε μια ποσότητα ίση με 1/4 κουτ. γλυκού από το μείγμα σε κάθε μύδι, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και φουρνίζουμε για 10 λεπτά στους 180° C.
ΓΕΥΣΕΙΣ - ΚΟΥΖΙΝΑ .
Μακαρονάδα με ντοματίνια και βασιλικό .
Υλικά (για 4 άτομα): 1 πακέτο σπαγκέτι2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες100 ml ελαιόλαδο500 γρ. ντοματίνια, στη μέση1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια βασιλικού, ψιλοκομμένα (φρέσκο βασιλικό βρίσκουμε σε γλαστράκια σε φυτώρια, και σε κλαράκια μέσα σε διαφανή κουτάκια σε ορισμένα σούπερ μάρκετ ανάλογα με τη ζήτηση κάθε περιοχής και την ώρα) ή 1/2 κουτ. σούπας ξερόςαλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο200 γρ. παρμεζάνα Ρετζιάνο, τριμμένη.Διαδικασία: Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, πλατιά και μεγάλη, ή σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε στο μισό από το μετρημένο ελαιόλαδο το σκόρδο σε δυνατή φωτιά για 20 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά μέχρι να βγάλουν υγρά. Στα 5 - 6 λεπτά που βράζουν τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε (ναι, πριν να είναι έτοιμα!) φροντίζοντας να κρατήσουμε περίπου 300 ml από το νερό του βρασίματος. Τα προσθέτουμε στο σκεύος με τα ντοματίνια μαζί με 200 ml από το υγρό που κρατήσαμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Η μακαρονάδα πρέπει να απορροφήσει όλα τα υγρά και να κοκκινίσει ελαφρώς. Αν χρειαστεί κι άλλο μαγείρεμα, προσθέτουμε λίγο νερό από το βράσιμο των μακαρονιών επιπλέον. Την απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με το τυρί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου