Συνταγές ημέρας .

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Σαλάτα με φασολάκια, ψητές ντομάτες και πουρέ πατάτας .


Υλικά (για 4 άτομα):
Για τις ψητές ντομάτες:
3 μέτριες, ώριμες, αλλά σφιχτές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες
και κομ­μένες σε μικρούς κύβους
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
1 σκελίδα σκόρδου, σε λεπτά φετάκια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
Για τα φασολάκια:
800 γρ. φασολάκια, κατά προτίμηση μπαρμπούνια, πλυμένα και καθαρισμένα από τις ίνες τους
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα, ή 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
Για τον πουρέ πατάτας:
4 μέτριες πατάτες (βάρους 800 - 900 γρ.), κατά προτίμηση βιολογικές
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο (ή 1 - 2 σταγόνες μαστιχέλαιο με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
Διαδικασία:
Ντομάτες: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° C. Σε ένα μέτριο ταψί βάζουμε τους κύβους ντομάτας, το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού ομοιόμορφα. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε τις ντομάτες για 30 λεπτά (όσο πιο ήπια ψηθούν, τόσο καλύτερα θα στεγνώσουν, παραμένοντας νόστιμες· ιδανικά, ψήνονται για 1½ ώρα στους 100° C, αν, φυσικά, υπάρχει διαθέσιμος χρόνος). Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Φασολάκια: Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα καθαρισμένα φασολάκια και τα βράζουμε για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα ξανακοχλάσει το νερό, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να παραμείνουν κάπως τραγανά. Τα στραγγίζουμε (δεν πετάμε το νερό, γιατί θα το χρειαστούμε για τις πατάτες), τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με παγάκια και παγωμένο νερό, ώστε να παραμείνουν κρουστά και τραγανά και να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Τα αφήνουμε εκεί για 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά.
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα φασολάκια, σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μαϊντανό και το βασιλικό, ανακατεύουμε και τα διατηρούμε χλιαρά.
Πουρές: Εν τω μεταξύ, στο νερό όπου βράσαμε τα φασολάκια βράζουμε και τις πατάτες, ολόκληρες, με τη φλούδα τους, για 20 - 30 λεπτά ή μέχρι να είναι μαλακές ώς το κέντρο τους όταν τις τρυπάμε με ένα πιρούνι. Τις βγάζουμε από το νερό, τις αφήνουμε να κρυώσουν, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και να τις ξεφλουδίσουμε. Οσο είναι ακόμα ζεστές, τις λιώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ, με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ, και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε το αρωματικό που επιλέξαμε (μοσχοκάρυδο, μαστιχέλαιο ή λάδι τρούφας).
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες και τα φασολάκια. Μοιράζουμε τον πουρέ σε πιάτα και από πάνω βάζουμε ένα λοφάκι με το μείγμα από ντομάτες και φασολάκια. Σερβίρουμε αμέσως.
ΠΗΓΗ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου