Συνταγές ημέρας .

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Πιλάφι με θαλασσινά .


Υλικά (για 4 άτομα):
8 γαρίδες μεσαίου μεγέθους
12 γυαλιστερές
16 μύδια (καθαρισμένα)
120 ml λευκό κρασί
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο
2 κλωνάρια σέλινο (τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια), ψιλοκομμένα
1/4 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
χυμός από 1 πορτοκάλι
2 - 3 στήμονες κρόκος Κοζάνης
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα, καλά πλυμένο με κρύο νερό
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
6 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
αλάτι κατά βούληση και μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία:
Με ένα μαχαιράκι ανοίγουμε λίγο κάθε γυαλιστερή και κρατώντας την ανοιχτή την ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό, ώστε να φύγει η άμμος που υπάρχει στο εσωτερικό της. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 6½ φλιτζάνια νερό να πάρουν βράση. Ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τις γαρίδες από την κατσαρόλα, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τις καθαρίζουμε από κεφάλια και κελύφη. Το νερό από την κατσαρόλα το κρατάμε.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλινο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το θυμάρι, το χυμό και το κρασί και τα αφήνουμε άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα μύδια, τις γυαλιστερές, πιπέρι και τον κρόκο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Την αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε τα όστρακα από την κατσαρόλα και τα κρατάμε στην άκρη μαζί με τις γαρίδες. Το ζουμί από το μαγείρεμα των οστράκων το ανακατεύουμε με το νερό που κρατήσαμε από τις γαρίδες και το μετράμε. Για τα 2 φλιτζάνια ρύζι χρειαζόμαστε 6 φλιτζάνια υγρό. Αν δεν φτάνει, συμπληρώνουμε νερό. Το βάζουμε να βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο το σκεύος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε το καπάκι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα, ώστε να απορροφηθούν όλοι οι υδρατμοί. Προσθέτουμε τα θαλασσινά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου