Συνταγές ημέρας .

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ρολό μοσχαρίσιο με πιπέρια και κριθαράκι με κολοκύθα στη φόρμα .

Υλικά (για 10 - 12 άτομα):
1.800 γρ. μοσχαρίσιο νουά, σε ενιαίο κομμάτι1 μπουκάλι κόκκινο κρασί1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες3 - 4 κουτ. σούπας χοντροκοπανισμένα ανάμεικτα πιπέρια 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα1 ξινόμηλο, καθαρισμένο και περασμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι1 δαφνόφυλλο3 - 4 καρφάκια γαρίφαλο4 - 5 κόκκοι μπαχάρι1/2 λίτρο περίπου ζωμός λαχανικών 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδοαλάτι.
Για το κριθαράκι:
500 γρ. χοντρό κριθαράκι 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο2 φλιτζ. τσαγιού μικρά κυβάκια από γλυκιά κολοκύθα1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, ψιλοκομμένηαλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Κρέας: Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το κρασί και μουσκεύουμε τις σταφίδες για 15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Αν θέλουμε, δένουμε με σπάγκο μαγειρικής το νουά προσεκτικά, ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο σχήμα. Δένουμε σφικτά, αλλά σε αραιές αποστάσεις, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό δίχτυ για ρολό, καθώς η πυκνή ύφανσή του δεν θα επιτρέψει στα πιπέρια να κολλήσουν πάνω στο κρέας.
Σε μεγάλη πιατέλα απλώνουμε τα ανάμεικτα πιπέρια και κυλάμε το ρολό μέσα στην πιατέλα, πιέζοντας καλά, ώστε να κολλήσουν όσο περισσότερα γίνεται (για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία αυτή, μπορούμε από πριν να αλείψουμε ελαφρώς το ρολό με λίγο ελαιόλαδο).
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ρολό και το σοτάρουμε ώσπου να ροδίσει από όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς το με προσοχή. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και, στο λάδι που έμεινε στο σκεύος, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το τριμμένο ξινόμηλο, το θυμάρι, τη δάφνη, τα γαρίφαλα και το μπαχάρι, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας μέσα και τις σταφίδες. Βάζουμε προσεκτικά το ρολό ξανά μέσα στην κατσαρόλα, αφήνουμε το υγρό να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε ζωμό λαχανικών, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του ρολού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 1 ώρα και 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί, στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό. Μόλις μαγειρευτεί το ρολό, το βγάζουμε με προσοχή και το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Πετάμε από την κατσαρόλα το φύλλο δάφνης, τα γαρίφαλα και τα μπαχάρια και περνάμε όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο από το μπλέντερ. Με ένα ψαλιδάκι αφαιρούμε προσεκτικά το σπάγκο από το ρολό, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις σερβίρουμε περιχυμένες με τη σάλτσα.
Κριθαράκι: Βράζουμε το κριθαράκι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, σε άφθονο αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την κολοκύθα για 5 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει ελαφρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά. Αποσύρουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κριθαράκι, το περιεχόμενο του τηγανιού, τον άνηθο, την πιπεριά Φλωρίνης, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα για ζελέ ή κέικ, με τρύπα στη μέση. Ξεφορμάρουμε την ώρα του σερβιρίσματος (δεν χρειάζεται ψυγείο για να σφίξει, καθώς το μείγμα χυλώνει μόνο του).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου