Συνταγές ημέρας .

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια βανίλιας (Vanillekipferl) .


(για 30 - 35 κομμάτια)


Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε 140 γρ. αλεύρι λευκό, 100 γρ. βούτυρο μαλακό, 50 γρ. ψιλοτριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια, 30 γρ. ζάχαρη, 1/2 κουτ. γλυκού βανίλια σε σκόνη και 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη.

Δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι μέχρι να γίνει ομοιογενές. Παίρνουμε λίγη λίγη από τη ζύμη και πλάθουμε μπισκοτάκια σε όποιο σχήμα θέλουμε. Στρώνουμε 2 - 3 λαμαρίνες με λαδόκολλα και αραδιάζουμε μέσα τα μπισκοτάκια. Τα ψήνουμε στους 180° C για 18 - 20 λεπτά. Οταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και την 1 κουτ. γλυκού βανίλια σε σκόνη.

Μελομακάρονα στρωτά .


Υλικά (για 1 ταψί Νο 34):
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για να αλείψουμε το ταψί
1 νεροπότηρο βούτυρο αγελαδινό ή ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 κρασοπότηρο αλυσίβα (αν θέλουμε)
χυμός από 2 πορτοκάλια
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού (βιολογικού και ακέρωτου)
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο χρειαστεί (1.300 - 1.500 γρ.)

Για τη γέμιση:
1/2 κιλό καρύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι ψημένο, αλεσμένο στο μούλτι
1 κοφτό κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Για την επιφάνεια:
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένα καρύδια

Για το σιρόπι:
2 νεροπότηρα ζάχαρη
2 νεροπότηρα νερό
3/4 του ποτηριού μέλι
μια φλούδα από μανταρίνι
5 - 6 γαρίφαλα άκοπα

Διαδικασία:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ (ή με το μίξερ χειρός) το λάδι με το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε όλα τα υγρά, τις μυρωδιές, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε και όταν δεν κολλάει στα χέρια είναι έτοιμο. Σκεπάζουμε τη ζύμη για μισή ωρίτσα να ησυχάσει και στο μεταξύ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε το ταψί με λάδι και απλώνουμε με τα χέρια τη μισή ζύμη ομοιόμορφα σαν χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε πάνω τα υλικά της γέμισης. Πάνω σ' ένα κομμάτι λαδόκολλα που έχει ακριβώς το μέγεθος του ταψιού, απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη. Γυρίζουμε το λαδόχαρτο πάνω στη γέμιση και τραβάμε το λαδόχαρτο για να κλείσει η ζύμη στη θέση της.
Κόβουμε τη ζύμη όπως μας αρέσει, μπακλαβαδωτά, ορθογώνια, τετραγωνάκια αλλά όχι μεγάλα κομμάτια. Το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα (για 45΄ - 1 ώρα). Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού μέχρι να γίνουν ένα μετρίως παχύρρευστο σιρόπι και το περιχύνουμε καυτό πάνω στο χλιαρό μελομακάρονο. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Η δική μου βασιλόπιτα .


Υλικά (για 16 μερίδες):
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρείτε και έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
6 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
100 γρ. σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
200 γρ. κονιάκ

Διαδικασία:

Βάζουμε τα ξερά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα και σύκα) σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 βράδυ. Την επομένη, τα πολτοποιούμε όλα μαζί.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) το βούτυρο, την άχνη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τον πολτό των ξερών φρούτων και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη. Ρίχνουμε σταδιακά και τα αυγά. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 1 ώρα.
Αν θέλουμε, μπορούμε να γλασάρουμε τη βασιλόπιτα με ένα λευκό γλάσο που θα φτιάξουμε ως εξής:
Ανακατεύουμε 200 γρ. ζάχαρη άχνη με 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και απλώνουμε το παχύρρευστο γλάσο πάνω στη βασιλόπιτα. Διαφορετικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.

Χριστουγεννιάτικο κέικ .


Υλικά:
250 γρ. καστανή ζάχαρη
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κουτ. σούπας για το πασπάλισμα του ταψιού
200 γρ. αμυγδαλόψιχα (με τη φλούδα), σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + 1 κουτ. σούπας για το άλειμμα του ταψιού
800 γρ. φρουί γλασέ της αρεσκείας σας, ψιλοκομμένα (θα τα βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία) και μερικά ολόκληρα, για τη διακόσμηση
ξύσμα από 1 ακέρωτο (και κατά προτίμηση βιολογικό) λεμόνι
30 γρ. σκούρο ρούμι.
Διαδικασία:
Ανοίγετε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 170° C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. Ρίχνετε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο,ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το αλεύρι, τη σκόνη αμυγδάλου και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο, τα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ, το ξύσμα λεμονιού και το ρούμι. Ανακατεύετε με την κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψάκι και το ψήνετε για 30 λεπτά.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160° C και ψήνετε για 30 λεπτά ώστε να ψηθεί το κέικ μέχρι το κέντρο του. Το αφήνετε να κρυώσει, το ξεφορμάρετε και το διακοσμείτε με ολόκληρα φρουί γλασέ.

Παρφέ μαστίχας .


Υλικά (για 10 μερίδες):
125 γρ. ζάχαρη
120 γρ. νερό
5 κρόκοι αυγών
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ σε παχύρρευστη μορφή
5 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη (ή σκόνη μαστίχας)

Για τη σος:

200 γρ. κόκκινο κρασί
100 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
2 γαρίφαλα